Större lycka med rätt klädsel vid jakt

För att jakten ska bli en trevlig stund i skog och mark behöver man ha rätt jaktkläder och utrustning. Det är många timmar som spenderas utomhus och i vår skandinaviska natur kan väderförhållandena ändras snabbt. Då är det viktigt att kläderna är bekväma och skyddar mot regn, snö, kyla och vind.

Lager på lager principen

Genom att klä sig i flera lager är det lätt att reglera värmen. Välj ett plagg som håller dig torr och varm närmast kroppen, ull och syntet är bra lager 1 material. Syntet transporterar bort fukt ullen behåller förmågan att värma även om den är blöt.

Mellanlagret är det som värmer mest och det kan bestå av flera plagg. Tänkt på att använda kläder som är lätta att ta av och på som lager två eftersom du kan behöva ta av dig när du är aktiv eller ta på när du inte rör så mycket på dig. Mellanlagret ska vara gjort av ett luftigt material som behåller värmen från din kropp.

Tredje lagret är det som skyddar mot vind och väta. Det kan vara både en skaljacka eller en fodrad jacka. Tänk på att bra jaktkläder behöver vara både vattentäta och andas, dvs att de släpper ut den fukt som kroppen bildar när man är aktiv.

Slitstarkt och tåligt

Vid jakt ställs dessutom extra höga krav på kläderna då de måste vara slitstarka och tåla tuffa tag. De behöver tåla att man går genom snår utan att få revor i tyget och ha rejäla sömmar som inte spricker i första laget. Materialet får heller inte vara prassligt, som jägare vill man kunna röra sig snabbt och bekvämt i skogen utan att bli upptäckt. 

Vikten av bra fickor

När det kommer till jakt kan det vara de små detaljerna som gör skillnaden. Att plagget har många fickor som rymmer alla de prylar man behöver ha med sig är väldigt praktiskt. Fickor av bälgmodell ger lite extra utrymme för kikare och radio. Fickor med vattentäta dragkedjor eller ficklock och tejpade sömmar skyddar ammunitionen mot fukt. En innerficka avsedd för mobilen kan också vara bra att ha.

Jaguargruppens butiker har ett brett utbud av jaktutrustning och ammunition, där kan man hitta det mesta som behövs för att jaktupplevelsen ska bli så lyckad som möjligt.