Fördelar med Bundet elpris – Fast vs Rörligt elavtal?

Varför det är viktigt att fundera över vilket elavtal som är bäst?

Ett fast elavtal innebär att priset är bundet, vilket skyddar mot prishöjningar. Över tid så är dock oftast ett rörligt elpris billigare. Vilken typ av avtal du väljer är en smaksak. Men det är viktigt att du gör ett aktivt val annars riskerar du att få ett anvisningsavtal, så kallat tillsvidarepris.  Här presenterar vi fakta om fast och rörligt elavtal som hjälper dig att välja ett avtal som passar dig och din situation.

shutterstock_98277620

Vad är anvisningsavtal?

Om du inte valt en elleverantör så har du med stor sannolikhet ett anvisningsavtal, tidigare kallades detta för tillsvidarepris. Detta innebär ett avtal som du får när du inte har tagit kontakt med ett elbolag och du har således inte godkänt några specifika villkor för ditt elavtal. Detta är ofta det minst fördelaktiga, så se till att du alltid gör ett aktivt val.

Fast elpris

Fast eller rörligt elavtal är som fast eller rörlig ränta på ett bolån. Om du tycker att det känns tryggt att ha kontroll på dina kostnader så välj ett fast elpris. Om du ogillar risker och osäkerhet eller om din privatekonomi är ansträngd så kan det kanske vara tryggt att veta vad din exakta utgift varje månad kommer att vara. Vid ett fast elavtal så vet du vilket pris som du kommer att betala per kilowattimme under avtalet.

Elhandlare tar en risk när de sätter ett fast elpris, vilket innebär att de vill ha en marginal för att skydda sig själva och som kund så betalar du denna marginal. Om du istället väljer ett rörligt avtal så slipper du betala för denna högre marginal.

Rörligt elavtal

Ett rörligt elavtal innebär att priset på el fluktuerar och kan plötsligt ändras antingen uppåt eller nedåt. Ett rörligt avtal passar dig som har den ekonomiska möjligheten att finansiera tillfälliga höjningar i elpriset. Fördelen är att du ofta på långsikt får ett betala ett lägre pris.

Elpriserna har varit relativt låga de senaste åren om man har valt ett rörligt elavtal. Men det garanterar inte att priset på el inte kommer att gå upp, vilket kan innebära stora skillnader i månadskostnaderna. Har du en eluppvärmd villa kan du betala mycket under enstaka månader på året, och här kan ett rörligt avtal bli väldigt dyrt om det blir en pristopp under vintern.

Även om du tecknar ett rörligt elavtal så kan det finnas en bindningstid på kontraktet. Leta alltid efter elavtal som inte har en bindningstid, eftersom det är en mer fördelaktig form som tillåter dig att kunna lämna avtalet när det passar dig.

Det finns för-och nackdelar med både rörligt och fast elavtal och ett generellt råd är att du väljer det som passar din privatekonomi och din inställning till utgifter bäst. Din förbrukning påverkar givetvis också din elkostnad. Vilken temperatur och hur länge du duschar är viktiga komponenter som påverkar elförbrukningen.