Tredjepartslogistik – Lösningar för logistik och lager

tredjepartslogistikLogistiken är en väldigt viktig del av e-handeln. Att kunderna får de produkter de beställt snabbt och utan bekymmer kan vara skillnaden mellan succé och fiasko för en nätbutik.

Vad som räknas som snabb leveranstid beror naturligtvis på vilken sorts produkter man säljer och till vilken målgrupp man riktar sig. Produkter som kontaktlinser och hemelektronik förväntar sig kunderna vanligtvis ska levereras snabbt, medan möbler och kläder inte är lika brådskande. Generellt sett kan man konstatera att yngre personer har högre krav på leveranstid och inte samma tålamod att vänta som en äldre målgrupp.

I och med att kraven från kunderna är så höga går mycket tid och energi för många av e-handlarna åt till att hantera returer och lagerhållning. För att förbättra effektiviteten tar många företag hjälp utav en extern aktör, en så kallad tredjepartslogistiker (3PL). Genom att låta en tredjepartslogistiker ta hand om logistik och lagerhotell kan företaget spara både tid och pengar.

För ett e-handelsföretag kan det vara skönt att slippa packa ordrar och istället kunna lägga tid på försäljning, utveckling, ekonomi och marknadsföring av sin butik. För att driva en e-handel krävs mycket jobb och det är många som underskattar hur mycket tid det faktiskt tar för att satsningen ska bli framgångsrik.

Vid tredjepartslogistik kan man ta del av stordriftsfördelar och får utgifter som är anpassade efter försäljningen. Man slipper ägna sig åt inköp av kartonger, emballage och arbetskläder samt undviker stora kostnader för lokal, truckar och liknande. Tex hanteras bemanning och lagerarbetare av tredje part som då kan ha ett tydligt fokus på ett tjänsteområde.

Det är viktigt att man hittar rätt logistikpartner och väljer en som är lämplig. Det gäller att ha klart för sig vilka behov man har och försäkra sig om att partnern har rätt kunskaper om de produkter man säljer samt förståelse för och möjlighet att anpassa sig efter ens verksamhet. Då kan samarbetet bli både vinstgivande och utvecklande och tillsammans kan man nå bättre resultat.