Lågkonjunktur och bygga hus med små hustillverkare

I år har huspriserna på småhus (bostadsvillor och stugor) stigit med 1% mellan första och andra kvartalet. På årsbasis har de dock sjunkit med 3%. Det genomsnittliga prsiet på ett småhus i Sverige, andra kvartalet 2012, ligger på två miljoner. Lågkonjunktur drabbar de flesta och småhusbyggare utgör inget undantag. Många hustillverkare har redan fått slå igen portarna. Vad orsakar detta och hur kan man vända det?

Faktorerna som spelar in för hustillverkarna
Här finns förslag på hustillverkare om du ska bygga hus. Vilka faktorer är det som spelar in fär småhusbyggarna? Det är många men ekonomiskt är det bland annat marknaden som ger förutsättningarna. När du ska köpa eller bygga hus idag är det många faktorer som spelar in. Huspriserna påverkas stort av vilket område man vill köpa hus, hur nära affärer och skolor ligger, transportmöjligheter och inte minst arbetsmöjligheterna i området. Längre upp i Sverige kan du köpa ett hus så billigt som till hälften av vad ett hus kostar i storstäderna, men det kanske inte finns så mycket jobb eller affärer med mera. Det blir då mindre attraktivt att köpa eller bygga hus där. Även bankerna gör det svårt för småhusbyggarna genom hårda lånekrav och höga räntor.

Med färre lån- färre bygger hus
Allt färre får möjlighet att ta lån idag. Bankerna kräver mer av låntagaren samtidigt som insatsen är hög, 15% av lånesumman. Höga räntor och ingen ökning på lönekartan gör att en stor kundgrupp till småhusbyggarna försvinner, småbarnsfamiljerna.

Bankerna
Bankerna höjer taket på bolånet och du måste själv spara ihop till 15% av lånesumman. Den grupp som mest (?) vill och behöver köpa hus är ofta de som har minst möjlighet att spara. Småbarnsfamiljer där båda jobbar som förutsättning för lån klarar att betala av på ett lån men att spara ihop 15% av dagens huspriser kan bli tufft. Tiden det tar att spara pengarna är tid som småhusbyggarna kanske inte har. Ingen betalar ett hus i föväg och även en byggare måste ha jämna inkomster i företaget för att överleva.

Lösningen?
Med lägre insatser och lättare lånekrav skulle familjer tidigare kunna köpa hus vilket även skulle lösa bostadsbristen som hela tiden växer i Sverige. Småhusbyggarna får vänta på att bankerna tar sitt förnuft till fånga.

Länk till skatteverkets småhusbarometer.